Închisoare de până la 3 ani pentru românii care își abuzează animalele. Legea există, dar e ignorată

Data : 18 Dec. 2012 | Autor: Andrei Munteanu

Legea care stabilește obligațiile stăpânilor de animale și care definește actele de cruzime față de acestea există și în România din anul 2004, dar din diverse motive nu este aplicată. De exemplu, persoanele care supun animalele la rele tratamente sau nu le asigură condiții optime de trai ar trebui să fie sancționate cu închisoare de la o lună, la trei ani sau cu amendă de la 500 lei, la 10.000 lei, potrivit legii 205/2004, care a fost modificată și completată în 2008. Legea mai prevede sancțiuni similare pentru uciderea, abandonarea și maltratarea animalelor, organizarea de lupte între câini și chiar despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață. Prin urmare, legea există pe hârtie, dar de ce nu este folosită? 

Deși avem teoretic instrumentele legale pentru protecția animalelor, legislația specifică acestui domeniu este prea puțin cunoscută și chiar mai puțin aplicată. Nici chiar organele abilitate să sancționeze neaplicarea legii de protecție a animalelor nu cunosc, în majoritatea cazurilor, prevederile legale, și chiar după ce iau cunoștință de conținutul legii prin demersurile asociațiilor de protecție a animalelor, manifestă o lipsă vădită de preocupare pentru acest subiect”, ne spune Ruxandra Bizera, avocat al Asociației Pet Hope din Timișoara.

„Motivul principal rezidă în faptul că organele de poliție competente invocă, în cele mai dese cazuri, alte priorități decât aplicarea legii în acest domeniu. Chiar și în cazul unor abuzuri incontestabile, probate fără nici un dubiu, ne confruntăm des cu mentalitatea de tipul «e doar un animal, pentru ce atâta agitație în jurul lui, că doar suferința lui nu e nici o pagubă»”, explică Bizera.

O altă problemă care duce la neaplicarea corectă a legii pentru protecția animalelor constatată de voluntarii Pet Hope sunt chiar cetățenii. De cele mai multe ori, oamenii semnalează un act de cruzime unei asociații, dar când vine vorba de o sesizare la Poliție renunță. „Adeseori învinuiții sunt chiar vecinii sau cunoscuții persoanelor în cauză, care preferă în acest caz să rămână pasivi și să nu întreprindă nici o acțiune. Motivul principal constă în teama de răzbunare a persoanelor reclamate sau în lipsa disponibilității de a strica relațiile de bună vecinătate”, mărturisește Loredana Lungu, responsabilă cu comunicarea în cadrul organizației. „Considerăm însă că este de datoria noastră, a tuturor, să nu închidem ochii la astfel de abuzuri, indiferent de riscurile pe care le-am anticipa. Animalele nu pot vorbi pentru ele și nu se pot apăra singure, motiv pentru care dacă și noi preferăm soluția ușoară și ne prefacem că nu am observat nici o neregulă, soarta lor este compromisă iar noi nu devenim altceva decât complici”, adaugă Lungu, care susține că orice caz de cruzime trebuie sesizat de urgență Poliției.

Pentru găsirea unei soluții, voluntarii asociației din Timișoara au în vedere obținerea unei legislații mai clare și mai coerente decât cea prezentă. „În acest scop, ne aflăm într-o strânsă colaborare cu Federația Națională pentru Protecția Animalelor, condusă de Carmen Arsene, alături de care am contribuit la inițierea unor demersuri în vederea adoptării unui nou proiect legislativ coerent, care să servească mai bine necesităților acestui domeniu”, susține Ruxandra Bizera. Totuși, ceea ce-i preocupă în mod prioritar este să contribuie la conștientizarea populației și a autorităților competente, în vederea dobândirii unei aplicabilități satisfăcătoare a legislației din acest domeniu. „Este evident că degeaba avem o lege al cărei obiect este protecția animalelor, dacă aceasta nu produce efecte juridice în mod concret față de cei care încalcă prevederile sale”, adaugă Bizera.

Pentru noi, a salva animale fără stăpân înseamnă pur și simplu normalitate. Obișnuiam să ne întrebăm adeseori cum cei indiferenți sau pasivi față de suferința animalelor se pot privi cu lejeritate în oglindă, cum se tolerează și cum se iartă pe ei înșiși pentru lipsa implicării. Am încetat însă să mai căutăm astfel de răspunsuri și am început să ne concentrăm pe a identifica oameni asemănători nouă, pentru care salvarea unui animal fără stăpân reprezintă salvarea unui întreg univers, cu dăruire și generozitate, fără a avea niciun fel de așteptare în schimb”.

ALINA VĂCARU
Președinta Asociației Pet Hope

CHESTIONAR STANDARD

1. Unde pot face donații cei care doresc să ajute Asociația Pet Hope?
Suntem recunoscători pentru fiecare donație, oricât de mică și indiferent de forma în care aceasta vine către noi. Fie că este vorba de hrană, materiale de construcții, pături sau bani, le primim cu drag și îi informăm constant pe cei care donează despre destinația ajutorului oferit.

Persoanele care doresc să ne sprijine o pot face prin intermediul conturilor:
*În lei:
IBAN: RO96 RZBR 0000 0600 1253 5915
Banca Raiffeisen Bank
CIF 26863617
*În euro:
RO45 RZBR 0000 0600 1378 2216
Banca Raiffeisen Bank
SWIFT (BIC): RZBRROBU
*Paypal:
 pethope@live.com

De asemenea, putem fi contactați prin email, la adresa pet.hope.association@gmail.com, iar mai multe detalii despe asociație, găsiți aici.

2. Ce vă propuneți să faceți cu donațiile primite?
Să ajutăm animalele așa cum am făcut până acum. Fiecare persoană care donează poate preciza destinația specifică a banilor sau ne poate da nouă libertatea de a folosi donația în funcție de nevoile existente. Până în momentul de față, banii din donații au fost folosiți pentru urgențe medicale, câini loviți de mașini și animale maltratate, preluate din condiții greu de imaginat. Încercăm să păstrăm un echilibru între banii cheltuiți cu urgențe și serviciile de sterilizare și adopție, fără să uităm de zecile de animale sănătoase, pe care le avem în grijă și care trebuie hrănite, vaccinate și adăpostite.

Visul nostru este să avem clinica noastră de sterilizare și un spațiu post-operatoriu, deoarece credem că sterilizarea în masă atât a câinilor fără stăpân, cât și a metișilor din gospodării reprezintă singura cale de a reduce numărul câinilor lăsați pe stradă. 
                                                                  Christoforos Posporis – Departament Medical Pet Hope

3. Care sunt, în mare, realizările asociației de până acum?
De la înființare până în prezent, Asociația Pet Hope Timișoara s-a implicat în sterilizarea a peste 900 de animale cu și fără stăpân, a găsit familii de adopție pentru 700 de animale fără stăpân, atât în România, cât și în străinătate, Germania, Marea Britanie sau Olanda, și a preluat peste 200 de cazuri grave de urgențe medicale care au vizat animale fără stăpân. În egală măsură echipa noastră a contribuit la consolidarea drepturilor animalelor prin elaborarea a peste 100 de sesizări legale către autorități și către persoanele care încalcă legea protecției animalelor. Suntem mândri să spunem că Asociația Pet Hope a participat la redactarea motivelor de neconstituționalitate pentru PLX912/2007, lege care ar fi putut permite autorităților locale eutanasierea în masă a câinilor comunitari ca metodă de control a populației canine. Datorită eforturilor comune și colaborării extraordinare dintre Federația Națională pentru Protecția Animalelor și asociația noastră, proiectul care ar fi dat liber uciderii câinilor fără stăpân a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională a României.
                                                                  Loredana Lungu – Departament Comunicare Pet Hope

4. Câți oameni stau în spatele Asociației Pet Hope?
Suntem o echipă activă de 10 oameni. Avem un singur angajat, în rest suntem voluntari în timpul nostru liber. Pe lângă acest nucleu dur, pentru care protecția animalelor aproape că s-a transformat într-un al doilea job, avem colaboratori și voluntari care se implică periodic în campaniile noastre sau în organizarea de evenimente.
                                                                  Anamaria Manolea – Departament Documentare Pet Hope

Sursa foto

Citește și: Oameni care schimbă viața animalelor fără stăpân

Dă LIKE la pagina de Facebook LumeAnimalelor.ro ca să citești mai multe articole despre câini și pisici  

Comentarii

Comentariile sunt dezactivate

* Comentariile ce conțin expresii licențioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau șterse. Mesajele trebuie sa facă referire la subiectul articolului.