De ce ar trebui să fie adopția prima opțiune atunci când ne dorim un câine sau o pisică

Data : 13 Dec. 2012 | Autori: Andrei Munteanu, Ramona Samoilă

Dacă îți dorești o pisică sau un câine care să nu fie neapărat de rasă pură ar trebui să iei în calcul varianta adopțiilor, înainte să ajungi în fața unui pet shop sau să cauți pe Internet animale de vânzare și să cazi în plasa samsarilor. Un animăluț căruia i-ai oferit o a doua șansă prin adopție te va respecta pentru ce ai făcut și-ți va oferi cel puțin la fel de multă dragoste ca unul cumpărat. Mai mult, un animal adoptat cunoaște greutățile vieții, fapt pentru se poate să-ți fie mai loial chiar și decât un om. 

Șase voluntari care luptă pentru protecția animalelor fără stăpân ne oferă mai multe motive pentru care mai degrabă ar trebui să adoptăm decât să cumpărăm un câine sau o pisică. Aceștia au răspuns la întrebarea „De ce credeți că adopțiile ar trebui să fie prima noastră opțiune atunci când ne gândim să avem un animal de companie?”, după cum urmează:

ALINA BANU, de la Asociația NUCA – Animal Welfare din Cluj-Napoca: „Adopția este o soluție mult mai umană, iar dilema «adopție» versus «cumpărare» este una general valabilă. Adopția este o opțiune personală, care depinde de fiecare și pe care nu doresc să o impun nimănui. Totuși, sunt necesare niște diferențieri clare.

O canisă serioasă își selectează și verifică cu grijă clienții și nu vinde cățeii în pet-shop-uri sau în piețe. Un câine provenind de la o canisă serioasă costă de la sute sau chiar mii de euro în sus, animalele se bucură de condiții decente de trai și sunt tratate cu grijă și respect. Totuși, multă lume confundă canisele cu așa-numiții «samsari», care nu fac altceva decât să producă pui pe bandă rulantă, în scopul îmbogățirii personale. Animalele sunt ținute în condiții mizere, doar în scopul reproducerii și multe sunt eliminate sau abandonate dacă nu se mai pot reproduce sau dacă puii rezultați nu «corespund cerințelor». Foarte mulți dintre aceștia se orientează spre câini la «modă», pe care îi schimbă apoi cu alte rase, de câte ori această modă trece. Puii proveniți de aici sunt de multe ori bolnavi, din cauza condițiilor improprii unde își petrec prima perioadă de viață, a vaccinării deficitare sau a consangvinității părinților. Dorința multora de a avea un câine de rasă, doar așa de «moft», alimentează această industrie și duce la îmbogățirea samsarilor..

Pe de altă parte, adopția are niște avantaje care nu sunt de neglijat, pentru oricine își dorește un companion canin sau felin. În primul rând, costurile de «achiziționare» sunt mult mai reduse și se poate alege între foarte mulți câini de vârste, talii, culori, caracteristici și chiar rase diferite. Adopția oferă posibilitatea de a lua un câine adult, care are deja anumite deprinderi formate, dar care poate fi la fel de ușor educat. Mulți câini metiși sunt mai rezistenți și nu prezintă boli sau defecte specifice unei rase. Dincolo de toate acestea, nimic nu poate fi comparat cu mulțumirea pe care ți-o dă faptul că ai dat o a doua șansă unui animal, iar orice câine adoptat, chiar adult, este la fel de inteligent, iubitor ca un câine cumpărat, și probabil mult mai recunoscător”.

DELIA PÎRVU, de la Asociația Red Panda: „Noi încurajăm adopția unui animal, pentru că ne face mai sănătoși, nu neapărat mai inteligenți, dar mai luminați și privim viața într-un alt mod. Numai lucruri bune ies din conviețuirea omului, alături de un animal.

Atunci când îți alegi un animal, îți alegi un prieten, chiar un suflet pereche, iar asta nu poate fi cumpărat pe bani, dintr-un pet shop. De asemenea, dacă iubești cu adevărat animalele, părerea mea este că vei adopta cel mai urâțel și mai fără de șansă animal care îți iese în cale ca să-i oferi tu o viață mai bună. 

Atunci când îți propui să adopți un animal, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte: primul sfat este să înțelegi că acel câine este o responsabilitate pe viață și că este posibil să fie în viața ta 10 ani sau chiar mai mulți. Prin urmare, în tot programul familiei va trebui inclus și animalul. De asemenea, trebuie luate în calcul aspectele financiare și administrative. Un câine nu mănâncă resturile de la masă, ci hrană specială pe care trebuie să i-o cumperi. Evident nu trebuie aleasă o mâncare de proastă calitate, plină de coloranți, un fel de „fast food”, ci una care costă undeva pe la 10-30 de lei kilogramul. Un cățel are nevoie de vaccinări și deparazitări periodice, iar un animal se mai și îmbolnăvește și trebuie să ai bani, timp și disponibilitate să stai cu orele la veterinar sau să-l veghezi cu nopțile. În plus, câinele mai are și dorințe sufletești pe care trebuie să i le îndeplinim, ca să nu aibă probleme de comportament. Lucrurile acestea i le spunem unei familii când vrea să adopte un animal”.

ELEONORA VASSILIOU, de la Asociația Pet Hope din Timișoara: „Depinde de ce își dorește fiecare viitor stăpân. Dacă are în vedere doar caracteristicile unei rase și intenționează să participe la diferite concursuri, atunci adopția nu reprezintă o opțiune. În schimb, dacă persoana se află în căutarea unui animal de companie, a unei ființe care îl va iubi necondiționat și care ii va rămâne întotdeauna recunoscător, atunci adopția ar putea fi prima opțiune. Un câine adoptat cunoaște prea bine greutățile vieții, va fi mai loial și mai iubitor chiar și decât un om. De asemenea, este bine de știut că un patruped adoptat de la o asociație de protecție a animalelor trebuie să fie vaccinat, să aibă carnet de sănătate, microcip și dacă a împlinit vârsta necesară, să fie sterilizat”.

LINDA CUBAN, de la Asociația Prietenii Pisicilor din Oradea: „Dacă îți dorești un animăluț și ești dispus să îl ingrijești și să-i oferi cel puțin atâta dragoste câtă îți va oferi și el, atunci, de ce să nu adopți unul? Sunt atâtea animăluțe care au nevoie de un cămin! Iar numărul lor este în continuă creștere. Sunt frumoase toate, inteligente și chiar și cele care au suferit, fie din cauza unui stăpân iresponsabil care le-a abandonat în cele din urmă, fie din cauza vieții pe care au dus-o pe străzi, își revin, daca sunt iubite și își câștigă încrederea în noul stăpân. 

Citisem undeva că, adoptând o pisică, salvezi de fapt două. Și așa și este: o salvezi pe cea pe care ai ales-o și căreia îi vei oferi o nouă viață, dar și pe cea care poate fi salvată în locul ei. Iar cei care într-adevăr iubesc animalele se gândesc și la acest aspect atunci când se decid asupra unui nou membru de familie. 

În plus, acolo unde există un animal de companie, copiii învață mai ușor ce înseamnă să fii responsabil, bineînțeles, dacă părinții le oferă un exemplu pozitiv”.

ANA-MARIA HUȚU, de la Asociația pentru Siguranța Mediului și a Animalelor (ASMA): „Adopția ar trebui să fie prima opțiune, pentru că doar astfel am crea un sistem în care să ne putem ajuta unii pe alții. Asociațiile pentru protecția animalelor nu sunt niște entități atotputernice, sunt doar niște repere și niște mici ajutoare. Schimbarea trebuie să vină de la marea masă a oamenilor. În condițiile în care nu schimbăm nimic în starea actuală a lucrurilor, nici nu vom obține rezultate diferite și vom umbla la nesfârșit în același cerc vicios”.

MARCELA PÎSLĂ, de la Asociația „Cuțu, cuțu”: „Animalele adoptate ne fac să zâmbim și uneori ne fac de-a dreptul să râdem, ne binedispun, ne responsabilizează, ne fac mai puțin egoiști, ne scot la aer curat, ne fac să socializăm mai mult, ne fac mai buni în fața noastră și în fața lui Dumnezeu”.

Sursa foto

Citește și: Oameni care schimbă viața animalelor fără stăpân

Dă LIKE la pagina de Facebook LumeAnimalelor.ro ca să citești mai multe articole despre câini și pisici  

Comentarii

Comentariile sunt dezactivate

* Comentariile ce conțin expresii licențioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau șterse. Mesajele trebuie sa facă referire la subiectul articolului.