Salvează viața cățelușei tale: depistează la timp cancerul mamar!

Data : 29 Iun. 2012 | Autori: Raluca Crînganu, Ramona Samoilă

85% dintre cățelușele nesterilizate fac lactație nervoasă. Dintre acestea, una din cinci dezvoltă cancer mamar, arată statisticile medicale.

Primele semne ale bolii sunt apatia, respirația greoaie sau apariția sub piele a unei formațiuni nedureroase, de mărimea unui bob de orez, moment în care este indicat să duci câinele la un medic veterinar cu specializare în oncologie. "Șansele de vindecare pe care le are animalul când formațiunea este doar <<o bubiță mică>> sunt de aproape 100%", atrage atenția doctorul Dan Crînganu, Șef de Lucrări la disciplina de Oncologie și Patologia Animalelor de Companie din cadrul Facultății de Medicină Veterinară București, medic veterinar la Clinica Oncologică Veterinară Aesculapia, din Capitală. Medicul specialist ne răspunde la o serie de întrebări despre cât de importantă este diagnosticarea la timp a cancerului mamar, despre tratament și prevenție.

1. Care sunt simptomele cancerului mamar la cățelușe?

În primul rând, trebuie menționat faptul că simptomele pe care le pot sesiza proprietarii sunt relativ subtile. De aceea, este foarte important ca fiecare modificare pe care o sesizează la animal, fie că este vorba despre apatie, adică animăluțul nu este în apele lui, respirație greoaie, orice fel de formațiune, neg, rană, să fie imediat examinată de un medic veterinar.

Cel mai frecvent se poate observa una sau mai multe formațiuni de dimensiunile unui bob de orez sau de mazăre, sub piele, bine delimitată, nedureroasă. Apare cel mai des la nivelul mamelelor, între acestea sau la baza mamelonului.

2. De ce ajung pacienții târziu la medic?

Diagnosticul de multe ori este pus greșit din lipsă de experiență sau de cunoștințe în domeniul oncologic, pentru că fiecare medic are specializarea lui și nu putem să le știm pe toate oricât ne-am dori. Din nefericire, Oncologia Veterinară nu este o ramură suficient de exploatată în România și este deseori neglijată. Din această cauză ajung să plătească prețul suprem animalele noastre.

Pe de altă parte, stăpânii pacienților noștri amână vizita la medic din motive de genul: lipsa timpului sau a banilor, spun că "e doar o bubiță mică, nu are nimic sau lasă-l până în toamnă poate îi trece". Asta pentru că nu știu că primăvara și toamna cancerul explodează și șansele de vindecare pe care le are animalul când formațiunea este doar “o bubiță mică” sunt de aproape 100%.

Primăvara și toamna au loc schimbări hormonale la femele, fapt care favorizează dezvoltarea cancerului mamar. De asemenea, organismul animal se obișnuiește greu cu schimbările de temperatură și presiune atmosferică și majoritatea resurselor imunitare revin combaterii răcelilor, astfel încât celulele tumorale se pot multiplica în voie, cum s-ar spune.

Acești factori, dar și alții, cumulează cu timpul și, cam în jurul vârstei de 7 ani, boala explodează. Aceasta nu este o regulă. Cifra scade sau crește invers proporțional cu talia animalului. Este vorba și de metabolismul animalelor. Trebuie știut că o consulație este până în 50 de lei, dar tratamentul poate depăși 100 de lei pe ședință.

3. Ce analize se fac de obicei pentru punerea diagnosticului?

De obicei, cel mai la îndemână sunt analizele de sânge. Ele prezintă un tablou complet în ceea ce privește starea de sănătate a animalului. Ecografia, radiografia sau RMN-ul se fac la recomandarea medicului. Prețurile variază în funcție de clinică, dar, în general, sunt în jur de 100-150 de lei pentru un set complet de analize.

4. În ce constă tratamentul pentru cancerul mamar?

Tratamentul este unul complex. Aici sunt mai multe aspecte care trebuie abordate. În primul rând, tratamentul cu citostatice este unul scump, dacă vorbim de citostatice de calitate superioară, care asigură o toxicitate minimă și un efect maxim.

Dacă se urmează schema de tratament, efectele citostaticelor sunt spectaculoase. Ca reacții adverse la animale nu avem decât vomă, diaree sau lipsa poftei de mâncare, nicidecum simptomele care apar la oamenii care urmează tratament citostatic. Acestea pot fi ținute ușor sub control cu tratament de susținere, nu sunt pe durata întregului tratament și nu au loc la fiecare tratament.

Tratamentul se face intravenos și de obicei în preț este inclus și tratamentul de susținere care este administrat la fiecare perfuzie cu citostatic. În general, schemele de tratament includ o sedință la două săptămâni, în funcție de stadiul în care se găsește cancerul, sau o ședință împărțită în două zile consecutive pentru a injumătăți doza administrată pe zi, astfel micșorând toxicitatea.

5. În ce măsură se vindecă boala? Spuneați că poate fi tratată cu succes în primele stadii. Dar în stadiile avansate?

Literatura spune că nu există cancer care să se vindece, iar medici nu pot promite minuni, dar în stadiul I al bolii putem vorbi despre vindecare. Stadializarea o face numai medicul veterinar specialist! Nu se poate discuta despre un diagnostic online, la telefon sau dintr-o revistă sau carte.

Stadiile avansate de obicei presupun prindere limfonodală, metastazare la care se adaugă și sindroamele neoplazice. Este greu de spus în teorie, fără exemple, care sunt șansele în cancer pentru fiecare pacient, deoarece fiecare animal este diferit, în funcție de rasă, vârstă, sex, stare de sănătate etc. și, cel mai important, fiecare cancer este diferit, ca structură, informație genetică, reacție la medicamente, chiar dacă vorbim de același tip de cancer, mamar, pulmonar etc.

Asta nu înseamnă ca animalele nu au nici o șansă. Dacă se respectă schema de tratament și biologia permite acest lucru, se pot obține succese răsunătoare chiar și în cazul stadiilor avansate. Doar că nu se poate vorbi despre vindecare totală.

6. Cât de frecvent se întâlnește cancerul mamar la cățelușe?

Cancerul mamar este primul ca frecvență în lumea animalelor. În general, cam una din cinci cățele cu lactație nervoasă dezvoltă tumori mamare și 85% dintre cățelușele necastrate fac lactație nervoasă. Aceste cifre sunt luate strict din evidența Clinicii noastre. La cățele avem cazuri atât la rasele de talie mică, precum Peckinez, Teckel, sau de talie medie, la Metis, Caniche, Cocker, dar și la cățele de talie medie spre mare: Ciobănesc German, Boxer, Rottweiller. Mai puține cazuri de cancer mamar apar la cele de talie foarte mare, precum Ogar Afgan, Dog German, Ciobănești Carpatini, Mioritici etc.

Principalii factori de risc sunt genetici sau hormonali. Bineînțeles, intervin și factori precum poluarea. Se recomandă castrarea femelei înainte de primul ciclu dacă nu doriți pui, acest lucru scăzând riscul de cancer mamar.

7. Cum poate fi prevenit cancerul mamar?

Din păcate, prevenția cancerul mamar nu este în mâinile noastre 100%. Cel mai important este să fiți atenți la animăluțele dumneavoastră și în clipa în care sesizați formațiuni de orice fel să mergeți imediat la un medic veterinar specialist. Și acest aspect este important deoarece o operație fără o analiză corespunzătoare a sănătății pacientului și fără un tratament citostatic corespunzător înainte de operație poate avea efecte dezastroase.

Nu amânați nici o clipă evaluarea corectă și aprofundată a animalului dumneavoastră chiar dacă este vorba de un simplu papilom. Un examen făcut corect de un specialist poate salva viața cățelușei sau a pisicuței dumneavoastră și vă poate scuti de multe tratamente și intervenții mult mai costisitoare pe viitor.

Sursa foto

Dă LIKE la pagina de Facebook LumeAnimalelor.ro ca să citești mai multe articole despre câini și pisici

 

Comentarii

25 Nov. 2014 / zheng123 /
zheng123

uggs on sale

michael kors

louis vuitton outlet

montblanc pens

canada goose

canada goose outlet

louis vuitton outlet

versace

ugg outlet store

louis vuitton handbags

michael kors outlet online sale

cheap uggs

ugg boots uk

michael kors outlet online sale

ugg sale

moncler jackets outlet

michael kors uk sale

ugg boots

www.louisvuitton.com

michael kors

ugg boots outlet

bottega veneta sale

tory burch boots

burberry outlet online

lululemon

louis vuitton handbags

christian louboutin

louis vuitton outlet

coach outlet store online

christian louboutin outlet

moncler

michael kors

lv handbags

abercrombie outlet

gucci handbags

ugg boots clearance

the north face jacket

ugg boots outlet

north face black friday 2014

cheap toms shoes

gucci outlet

true religion

marc jacobs outlet

ferragamo outlet

louis vuitton cyber monday 2014

michael kors outlet online

michael kors

true religion jeans

michael kors handbags

hermes outlet

louis vuitton handbags

concord 11

jimmy choo outlet

discount rayban sunglasses

coach factory online

kate spade outlet online

louis vuitton cyber monday 2014

ugg australia

moncler outlet

coach outlet

timberland outlet

p90x

ugg boots uk

louis vuitton handbags

moncler outlet

mulberry uk

louis vuitton

uggs on sale

louis vuitton outlet stores

michael kors outlet

louis vuitton handbags

michael kors outlet online

michael kors handbags

cheap jerseys from china

coach factory store

coach outlet store online

louis vuitton black friday 2014

louis vuitton outlet

michael kors outlet online sale

prada shoes

michael kors outlet online sale

louis vuitton handbags

discount rayban sunglasses

louis vuitton handbags

michael kors outlet

ugg boots

cheap uggs

coach outlet store online

discount rayban sunglasses

marc jacobs outlet

oakley sunglasses wholesale

hollister clothing store

fendi outlet online

michael kors outlet online sale

ghd

coach outlet

chanel outlet

canada goose jackets

kate spade

rayban sunglasses

tory burch boots

coach outlet store online

michael kors handbags

abercrombie fitch

coach factory outlet

uggs outlet

louis vuitton handbags

polo ralph lauren

the north face

oakley sunglasses

burberry outlet online

coach factory outlet

timberland outlet

coach factory outlet

ugg boots

ugg boots sale

coach outlet store online

air jordan 11

alexander wang handbags

louis vuitton

celine bags

hollister clothing store

burberry outlet online

louis vuitton

ugg slippers

louis vuitton outlet

belstaff jackets

celine bags

black friday sale

coach factory outlet

givenchy outlet store

oakley sunglasses wholesale

uggs outlet

coach factory store online

louis vuitton

north face cyber monday 2014

ugg australia

north face outlet

dior handbags

guess outlet

ugg boots

hermes outlet

coach outlet

uggs for men

coach outlet store online

the north face

the north face jackets

north face cyber monday 2014

louis vuitton outlet

insanity workout

louis vuitton

uggs on sale

juicy couture outlet

ugg boots sale

ralph lauren

fitflop

ugg outlet store

cheap uggs

nfl jerseys

louis vuitton

coach factory

cheap toms shoes

christian louboutin shoes

louis vuitton outlet

louis vuitton black friday 2014

ugg boots

nike outlet

canada goose outlet

cheap uggs

uggs for men

dolce gabbana handbags

hogan outlet

rayban sunglasses

coach factory outlet

supra outlet

ugg boots

chirstian louboutin shoes

coach outlet

louis vuitton

ugg australia

uggs outlet

louis vuitton outlet

cheap jerseys from china

michael kors

burberry outlet online

louis vuitton black friday

ugg boots

coach factory outlet

coach outlet online

louis vuitton bags

michael kors outlet

louis vuitton handbags

abercrombie outlet

coach outlet store online

fitflop

canada goose jackets

kors outlet

michael kors outlet online sale

true religion

michael kors handbags

oakley sunglasses

louis vuitton cyber monday 2014

gucci handbags

fitflop

true religion sale

abercrombie outlet

hollister

michael kors outlet online

cheap ugg sale

chanel handbags

canada goose outlet

uggs outlet

ugg boots clearance

michael kors handbags

coach outlet store online

chi hair strighteners

uggs on sale

louis vuitton outlet online

michael kors outlet online sale

coach outlet online

michael kors outlet

louis vuitton

louis vuitton handbags

christian louboutin shoes

louis vuitton purses

canada goose outlet

michael kors outlet online

michael kors uk outlet

29 Iun. 2012 / Lidia /
sterilizare
eu am sterilizat-o pe Daisy la varsta de 3 ani...sper sa fi scapat de pericole. imi pare rau ca nu am operat-o mai devreme, dar asta e acum.
Adaugă comentariu
  1. * Adresa de e-mail va fi verificată, dar nu va fi publicată.

* Comentariile ce conțin expresii licențioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau șterse. Mesajele trebuie sa facă referire la subiectul articolului.