Salvează viața cățelușei tale: depistează la timp cancerul mamar!

Data : 29 Iun. 2012 | Autori: Raluca Crînganu, Ramona Samoilă

85% dintre cățelușele nesterilizate fac lactație nervoasă. Dintre acestea, una din cinci dezvoltă cancer mamar, arată statisticile medicale.

Primele semne ale bolii sunt apatia, respirația greoaie sau apariția sub piele a unei formațiuni nedureroase, de mărimea unui bob de orez, moment în care este indicat să duci câinele la un medic veterinar cu specializare în oncologie. "Șansele de vindecare pe care le are animalul când formațiunea este doar <<o bubiță mică>> sunt de aproape 100%", atrage atenția doctorul Dan Crînganu, Șef de Lucrări la disciplina de Oncologie și Patologia Animalelor de Companie din cadrul Facultății de Medicină Veterinară București, medic veterinar la Clinica Oncologică Veterinară Aesculapia, din Capitală. Medicul specialist ne răspunde la o serie de întrebări despre cât de importantă este diagnosticarea la timp a cancerului mamar, despre tratament și prevenție.

1. Care sunt simptomele cancerului mamar la cățelușe?

În primul rând, trebuie menționat faptul că simptomele pe care le pot sesiza proprietarii sunt relativ subtile. De aceea, este foarte important ca fiecare modificare pe care o sesizează la animal, fie că este vorba despre apatie, adică animăluțul nu este în apele lui, respirație greoaie, orice fel de formațiune, neg, rană, să fie imediat examinată de un medic veterinar.

Cel mai frecvent se poate observa una sau mai multe formațiuni de dimensiunile unui bob de orez sau de mazăre, sub piele, bine delimitată, nedureroasă. Apare cel mai des la nivelul mamelelor, între acestea sau la baza mamelonului.

2. De ce ajung pacienții târziu la medic?

Diagnosticul de multe ori este pus greșit din lipsă de experiență sau de cunoștințe în domeniul oncologic, pentru că fiecare medic are specializarea lui și nu putem să le știm pe toate oricât ne-am dori. Din nefericire, Oncologia Veterinară nu este o ramură suficient de exploatată în România și este deseori neglijată. Din această cauză ajung să plătească prețul suprem animalele noastre.

Pe de altă parte, stăpânii pacienților noștri amână vizita la medic din motive de genul: lipsa timpului sau a banilor, spun că "e doar o bubiță mică, nu are nimic sau lasă-l până în toamnă poate îi trece". Asta pentru că nu știu că primăvara și toamna cancerul explodează și șansele de vindecare pe care le are animalul când formațiunea este doar “o bubiță mică” sunt de aproape 100%.

Primăvara și toamna au loc schimbări hormonale la femele, fapt care favorizează dezvoltarea cancerului mamar. De asemenea, organismul animal se obișnuiește greu cu schimbările de temperatură și presiune atmosferică și majoritatea resurselor imunitare revin combaterii răcelilor, astfel încât celulele tumorale se pot multiplica în voie, cum s-ar spune.

Acești factori, dar și alții, cumulează cu timpul și, cam în jurul vârstei de 7 ani, boala explodează. Aceasta nu este o regulă. Cifra scade sau crește invers proporțional cu talia animalului. Este vorba și de metabolismul animalelor. Trebuie știut că o consulație este până în 50 de lei, dar tratamentul poate depăși 100 de lei pe ședință.

3. Ce analize se fac de obicei pentru punerea diagnosticului?

De obicei, cel mai la îndemână sunt analizele de sânge. Ele prezintă un tablou complet în ceea ce privește starea de sănătate a animalului. Ecografia, radiografia sau RMN-ul se fac la recomandarea medicului. Prețurile variază în funcție de clinică, dar, în general, sunt în jur de 100-150 de lei pentru un set complet de analize.

4. În ce constă tratamentul pentru cancerul mamar?

Tratamentul este unul complex. Aici sunt mai multe aspecte care trebuie abordate. În primul rând, tratamentul cu citostatice este unul scump, dacă vorbim de citostatice de calitate superioară, care asigură o toxicitate minimă și un efect maxim.

Dacă se urmează schema de tratament, efectele citostaticelor sunt spectaculoase. Ca reacții adverse la animale nu avem decât vomă, diaree sau lipsa poftei de mâncare, nicidecum simptomele care apar la oamenii care urmează tratament citostatic. Acestea pot fi ținute ușor sub control cu tratament de susținere, nu sunt pe durata întregului tratament și nu au loc la fiecare tratament.

Tratamentul se face intravenos și de obicei în preț este inclus și tratamentul de susținere care este administrat la fiecare perfuzie cu citostatic. În general, schemele de tratament includ o sedință la două săptămâni, în funcție de stadiul în care se găsește cancerul, sau o ședință împărțită în două zile consecutive pentru a injumătăți doza administrată pe zi, astfel micșorând toxicitatea.

5. În ce măsură se vindecă boala? Spuneați că poate fi tratată cu succes în primele stadii. Dar în stadiile avansate?

Literatura spune că nu există cancer care să se vindece, iar medici nu pot promite minuni, dar în stadiul I al bolii putem vorbi despre vindecare. Stadializarea o face numai medicul veterinar specialist! Nu se poate discuta despre un diagnostic online, la telefon sau dintr-o revistă sau carte.

Stadiile avansate de obicei presupun prindere limfonodală, metastazare la care se adaugă și sindroamele neoplazice. Este greu de spus în teorie, fără exemple, care sunt șansele în cancer pentru fiecare pacient, deoarece fiecare animal este diferit, în funcție de rasă, vârstă, sex, stare de sănătate etc. și, cel mai important, fiecare cancer este diferit, ca structură, informație genetică, reacție la medicamente, chiar dacă vorbim de același tip de cancer, mamar, pulmonar etc.

Asta nu înseamnă ca animalele nu au nici o șansă. Dacă se respectă schema de tratament și biologia permite acest lucru, se pot obține succese răsunătoare chiar și în cazul stadiilor avansate. Doar că nu se poate vorbi despre vindecare totală.

6. Cât de frecvent se întâlnește cancerul mamar la cățelușe?

Cancerul mamar este primul ca frecvență în lumea animalelor. În general, cam una din cinci cățele cu lactație nervoasă dezvoltă tumori mamare și 85% dintre cățelușele necastrate fac lactație nervoasă. Aceste cifre sunt luate strict din evidența Clinicii noastre. La cățele avem cazuri atât la rasele de talie mică, precum Peckinez, Teckel, sau de talie medie, la Metis, Caniche, Cocker, dar și la cățele de talie medie spre mare: Ciobănesc German, Boxer, Rottweiller. Mai puține cazuri de cancer mamar apar la cele de talie foarte mare, precum Ogar Afgan, Dog German, Ciobănești Carpatini, Mioritici etc.

Principalii factori de risc sunt genetici sau hormonali. Bineînțeles, intervin și factori precum poluarea. Se recomandă castrarea femelei înainte de primul ciclu dacă nu doriți pui, acest lucru scăzând riscul de cancer mamar.

7. Cum poate fi prevenit cancerul mamar?

Din păcate, prevenția cancerul mamar nu este în mâinile noastre 100%. Cel mai important este să fiți atenți la animăluțele dumneavoastră și în clipa în care sesizați formațiuni de orice fel să mergeți imediat la un medic veterinar specialist. Și acest aspect este important deoarece o operație fără o analiză corespunzătoare a sănătății pacientului și fără un tratament citostatic corespunzător înainte de operație poate avea efecte dezastroase.

Nu amânați nici o clipă evaluarea corectă și aprofundată a animalului dumneavoastră chiar dacă este vorba de un simplu papilom. Un examen făcut corect de un specialist poate salva viața cățelușei sau a pisicuței dumneavoastră și vă poate scuti de multe tratamente și intervenții mult mai costisitoare pe viitor.

Sursa foto

Dă LIKE la pagina de Facebook LumeAnimalelor.ro ca să citești mai multe articole despre câini și pisici

 

Comentarii

16 Dec. 2015 / vio draghiescu /
nodul mamar la catea
BUNA SEARA;Va rog sa -mi spuneti daca e recomandata operatia la o catea de 11 ani,nesterilizata,careia i-a aparut un nodul cat o aluna care a crescut rapid in cateva zile s-a dublat,mananca,e vesela dar se linge de un an la anus.A fatat o data un pui mort.Va multumesc anticipat.
29 Iun. 2012 / Lidia /
sterilizare
eu am sterilizat-o pe Daisy la varsta de 3 ani...sper sa fi scapat de pericole. imi pare rau ca nu am operat-o mai devreme, dar asta e acum.

Comentariile sunt dezactivate

* Comentariile ce conțin expresii licențioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau șterse. Mesajele trebuie sa facă referire la subiectul articolului.