Râia, boala care poate ucide câinele dacă nu este tratată

Data : 18 Iun. 2012 | Autor: Ramona Samoilă

Râia este o boală contagioasă care necesită un tratament complex și îndelungat. Succesul tratamentului depinde în mare măsură de cât de repede este administrat, dar și de răbdarea stăpânilor animalelor bolnave. Recidivele pot să apară oricând, de aceea este bine să fii atent la simptomele bolii.

Medicul veterinar Cristian Cristea, de la cabinetul Pet-Stuff Univers, din București, ne spune care sunt simptomele râiei, cum se tratează și care sunt greșelile pe care trebuie să evităm să le facem dacă avem un cățel cu această boală.

1. Care sunt simptomele râiei?

Simptomele apar după o perioadă de incubație de 14 – 21 de zile. Râia sarcoptică, specifică patrupedelor canine se manifestă prin:

*Prurit: scărpinat excesiv, până când ajung chiar să își producă răni, se automutilează.
*Cruste (coji): inițial pe cap, bot, în jurul ochilor, pe torace și abdomen, urmate de extindere pe întregul corp.
*Zone depilate: zone fără păr sau cu păr rar.
*Cahexie: animalele nu mai mănâncă, slăbesc foarte repede și, într-un final, pot muri.

2. Cum se transmite râia la câine?

Râia sau scabia este o boală parazitară, foarte contagioasă determinată de parazitismul acarienilor la nivelul pielii animalului, la suprafața sau în profunzimea ei.

Transmiterea se poate face de la un animal bolnav la unul sănătos. De multe ori, purtătorul nu manifestă semne clinice evidente, dar la fel de bine poate fi contactată din mediu: iarbă, coteț, adăpost etc, rezistența în mediu a acarienilor râiei fiind în jur de 15 zile.

În condiții propice, adică la temperaturi sub 10 grade Celsius și umiditate crescută, aceștia pot rezista până la patru săptămâni. Acțiunea directă a razele solare și uscăciunea ajută la distrugerea acarienilor.

3. Cum ajung puii de câine să se îmbolnăvească de râie?

De multe ori, puii de câine iau râia de la mamă, care nu prezintă mereu semne clinice, sau din adăpost, țarcuri supraaglomerate etc. Femelele care alăptează sunt predispuse râiei deoarece organismul este slăbit și statusul imunitar este scăzut.

4. Ce câini au risc ridicat de a se îmbolnăvi?

Câinii care au risc ridicat de a se îmbolnăvi sunt cei care primesc hrană insuficientă cantitativ și de proastă calitate, cei care sunt ținuți în adăposturi aglomerate, cu umiditate crecută, câinii care au primit tratamente prelungite cu corticosteroizi (medicamente care depresează sistemul imunitar).

5. Cum se tratează râia?

Tratamentul râiei constă în îmbăieri, aspersiuni locale cu substanțe acaricide. Amitrazul este cel mai des utilizat sub diferite forme comerciale și niciodată nu se va folosi substanța ca atare, deoarece gradul de toxicitate este foarte ridicat. Se vor face diluții la recomandarea medicului veterinar!

Tratamentul se face injectabil sau per os, adică medicamente administrate pe cale orală, cu avermectine, cel mai des utilizate fiind ivermectina și doramectina. Și acest tratament trebuie să fie efectuat doar la recomandarea și sub stricta supraveghere a medicului veterinar al animalului, deoarece aceste substanțe au un puternic efect toxic hepatorenal.

Tratamentul poate fi completat de antibioterapie, pentru a preveni infectarea leziunilor, produse prin scărpinat din cauza pruritului intens.

Ca tratament adjuvant, se recomandă imunostimulatori, întrucât creșterea imunității animalului joacă un rol foarte important în prevenirea recidivei. Se mai indică hepatoprotectoare, care ajută la regenerarea ficatului, contracarând efectul toxic al substanțelor amintite mai sus, și suplimente pentru piele și blană, pe bază de omega 3, 6, 9, vitaminele A, D3 și E.

Netratată, râia poate conduce la moartea animalului.

6. În cât timp se tratează? Boala se vindecă sau poate recidiva?

Durata tratamentului diferă de la individ la individ, în funcție de gradul de infestare, de statusul imunitar și de starea de întreținere a animalului și, nu în ultimul rând, de conștiinciozitatea și corectitudinea cu care este făcut tratamentul de către propietar.

De cele mai multe ori, din considerente materiale și din lipsa timpului, stăpânii animalelor preferă să le facă îmbăierile acasă. Durata tratamentului se poate întinde de la câteva săptămâni, până la câteva luni.

7. Ce greșeli frecvente fac oamenii ai căror câini au râie?

Greșelile pe care stăpânii le fac frecvent, atât în cazul râiei, cât și în cazul altor afecțiuni dermatologice, sunt că nu înțeleg gravitatea acestor afecțiuni. Aceștia ajung în cabinetul veterinar cu animalele destul de târziu, cand sunt deja slăbite, și cu multe leziuni, cu diferite tratamente aplicate, pe care le-au folosit diferite cunoștințe sau vecini și despre care cred că se potrivesc și în cazul patrupedului lor.

Aici este posibil să avem și noi ca medici partea noastră de vină, deoarece trebuie să explicăm proprietarului ce înseamnă această boala, cum trebuie să o tratăm și, nu în ultimul rând, să încercăm să îi convingem să se înarmeze cu multă răbdare, pentru că tratamentul poate dura o perioadă destul de lungă de timp. El nu trebuie oprit imediat cum se observă o ameliorare, ci trebuie continuat până când medicul veterinar decide că animalul este vindecat total.

La fel, trebuie să îi informăm și să le explicăm despre eventualele recidive care au riscuri mari să apară, mai ales atunci când condițiile de igienă și de alimentație, adică o hrană de bună calitate, nu sunt îndeplinite.

8. Cât de des întâlnită este râia la câine?

Râia este o afecțiune destul de des diagnosticată în cabinetele veterinare. Inițial, se considera că are o evoluție sezonieră, cu debut toamna și explozie pe timpul iernii, dar, din experiența cazuisticii din cabinetele noastre, vă putem spune că am întâlnit cazuri de râie în tot timpul anului, atât la câini, cât și la pisici.

Sfatul nostru este să mergeți la controale lunare cu animalele dumneavoastră la medicul veterinar, iar, la primele semne, scărpinat excesiv, leziuni pe piele, cruste, “bubițe”, zone roșiatice etc, să solicitați un control amănunțit. Cu cât o afecțiune dermatologică este diagnosticată și tratată din timp, cu atât durata tratamentului va fi mai scurtă, iar suferința animalului redusă în mod considerabil.

Râia sarcoptică se poate transmite și la om

"Transmiterea la om este posibilă în cazul râiei sarcoptice, pe care omul o poate contacta de la câini, vaci sau capre. Vezi caprele Irinucăi, din Amintiri din copilărie. Și Nică, și caprele au primit diagnosticul de râie sarcoptică", explică medicul veterinar Cristian Cristea.

Specialiștii de la WebMD spun că, la oameni, râia poate produce mâncărimi, mai ales în zona abdomenului, cauzate de paraziții care s-au transferat de la câine. Aceștia nu trăiesc însă mai mult de trei săptămâni pe pielea omului. Dacă problema nu dispare în trei săptămâni, înseamnă că există o sursă continuă de infestare pe care trebuie să o identifici, spun medicii.

Sursa foto

Citește și: Demodecia, boala de piele întâlnitâ la câinii cu sistem imunitar slăbit

Dă LIKE la pagina de Facebook LumeAnimalelor.ro ca să citești mai multe articole despre câini și pisici

Comentarii

12 Aug. 2015 / Aline /
Ce remedii exista ptr.tratarea raiei
Cum as putea sa vindec catelul de raie si ce tratamente obtionale exista ptr al trata.Va rog din inima am incercat cu fel de fel de pastile si solutii cu creme.Da boala revine dupa scurt timp revenind la aceeasi prb.Eu nu dispun de bani ptr tratamente costisitoare tot ce vr eu catelul bn.
07 Iun. 2015 / draghici ionut / dani
un caine ciobanesc german
buna seara am facut la un caine ciobanesc german deparazitare cu dufamec 1 % in greutate de 45 kg 5ml. s.c. si cainele meu se simte prost. va rog frumos sa-mi dati raspunsul cat mai repede in cazul asta ce pot sai fac ? Va multumesc frumos!!!
07 Iun. 2015 / draghici ionut /
un caine ciobanesc german
buna seara am facut la un caine ciobanesc german deparazitare cu dufamec 1 % in greutate de 45 kg 5ml. s.c. si cainele meu se simte prost. va rog frumos sa-mi dati raspunsul cat mai repede in cazul asta ce pot sai fac ? Va multumesc frumos!!!
28 Mai 2013 / matei carmen /
buna ziua
va rog sa-mi trimiteti adresa ca sa pot veni pentru o consultatie am un yorkshare de 3 ani se scarpina ,iam pus de purici ,deparazitare dar deloc nu-i trece multumesc o zi buna
18 Ian. 2013 / gheorghe cristina /
intrebare
Buna ziua, ma numesc Gheorghe Cristina, sunt din Bucuresti, si am o intrebare: am un metis dalamtian care are 5 ani, in toamna am fost cu el la medic pentru ca se scarpina foarte tare, ii cadea parul pe anumite portiuni si facea cruste; medicul mi-a spus ca are raie si mi-a dat tratament- prazimec D 2 tablete la 2 saptamani, ivomec injectabil 2 ml la 1 saptamana, neostomosan 1 fiola in 2 litri de apa pt extern si liv 52 2 comprimate pe zi; din cauza ca in scurt timp trebuia sa ma internez si nu avea cine sa-i faca injectiile i-am dat ivomec (ivermectina) pastile trei serii de cate 4 cp/zi/3 zile, cu pauza de 10 zile; putin a inceput sa se imbunatateasca situatia in sensul ca a inceput sa ii mai creasca blana si parca nu se mai scarpina asa tare, pofta de mancare nu si-a pierdut-o in tot acest timp, numai ca semnele persista. Intrebarea mea este (am citit pe site-ul dvs ca tratamentul poate dura si luni de zile) sa continui seriile de ivomec cu pauzele respective in continuare fara sa fac o pauza mai lunga la un moment dat, pana se vindeca total? pot eventual sa inlocuiesc cu ivomec injectabil si cat timp as putea sa-i fac (catelul are cam 20 kg)? Cu mii de multumiri si maxim respect Cristina Gheorghe

Comentariile sunt dezactivate

* Comentariile ce conțin expresii licențioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau șterse. Mesajele trebuie sa facă referire la subiectul articolului.