Diabetul la pisici. Simptome și tratament

Data : 10 Apr. 2012 | Autor: Ramona Samoilă

Motanii au un risc de diabet de două ori mai mare decât femelele, pericolul fiind mai ridicat la masculii cu vârsta de peste 10 ani și cu o greutate mai mare de 6,8 kilograme, susțin specialiștii citați de WebMD. Ei mai spun că aproape 70% din pisicile cu diabet vor avea nevoie la un moment dat de tratament cu insulină. Medicul veterinar Mihai-Alexandru Matei, de la cabinetul veterinar 3vet Original Project din București, răspunde la o serie de întrebări privind simptomele diabetului la pisici, tratamentul și regimul de viață pe care trebuie să-l aibă o pisică diagnosticată cu diabet.

Care sunt simptomele diabetului la pisici?

La început, unele din primele semne ar fi următoarele: pisica bea o cantitate crescută de apă, urinează mai mult și mai des. Crește de asemenea apetitul, dar, în ciuda acestui fapt, animalul slăbește. Când boala este în fază avansată, pisica va refuza mâncarea, va deveni apatică, deseori chiar letargică, și vor apărea episoade de vomă.

La ce vârstă apare de obicei diabetul la pisici și care sunt factorii care duc la apariția lui?

Dacă vorbim de diabetul insipid, poate apărea la orice vârstă și poate fi de origine: congenital, neoplazic, traumatic, idiopatic.

Diabetul de Tip 1 sau 2 poate să apară oricând, între 1 și 19 ani, cu o medie la 11 ani. Cauzele sunt multiple: orice poate afecta producerea de insulină, ca de exemplu diferite infecții, alte afecțiuni concomitente, precum insuficiență cardiacă, renală, pancreatică. Alte cauze sunt idiopatice (nr. care nu se cunosc), diferite medicamente, stres, intervenții chirurgicale.

Ce analize se fac pentru stabilirea diagnosticului?

O determinare a glicemiei sangvine și un sumar de urină corelate cu simptomatologia pot ghida diagnosticul. În cazul diabetului insipid, se face determinare de ADH (hormon antidiuretic).

În ce constă tratamentul?

Se pot întâlni diferite situații și numai medicul veterinar curant poate decide conduita terapeutică. Vă pot da foarte pe larg diferite metode de tratament în funcție de situație. Spre exemplu:

*În cazul diabetului insipid: administrare de ADH.
*Pentru diabetul neinsulinodependent (Tip 2): dietă și antidiabetice orale.
*Insulinodependent necomplicat (Tip1): dietă și administrare de insulină periodic.
*Insulinodependent cu ceto-acidoza (Tip1): perfuzii pentru restabilirea balanței acido-bazice, insulină, dietă.

Ce regim de viață trebuie să ducă o pisică diagnosticată cu diabet?

După ce pacientul este stabilizat, este recomandată o hrană săracă în grăsimi, cu fibre multe, și care să conțină carbohidrați complecși. Cel mai ușor este de administrat hrana industrială făcută special pentru această boală.

Ce speranță de viață are o pisică diagnosticată cu diabet?

Depinde foarte mult de individ și în ce stare este adusă la medic. Într-un procent destul de mare, cu dietă și tratament susținut, speranța de viață este de ordinul anilor.

Citește și: Ce trebuie să mănânce o pisică cu diabet

Sursa foto

Comentarii

16 Feb. 2015 / irina vlad /
motan cu diabet
Motanul meu are 5 ani jumate,a fost diagnosticat cu diabet dar refuza sa manance cum pot sal hranesc ?
27 Aug. 2012 / Munteanu Magdalena /
Motan cu diabet
Motanul meu a avut glicemia 475. I-am adm. insulina (intai 2U/zi apoi 3U/zi iar acum 3,5 U/zi. L-am mai verificat si ultima data avea 200. Acum nu prea mai mananca si a si vomat, e apatic. P.S. A mai avut glicemie mare acum vreo 5 ani si enzimele pancreatice cu valoare depasita fata de val. maxima. Atunci a fost foarte rau, nu mai bea nici apa. A fost pus pe perfuzii si a luat niste pastile pt. a ajuta digestia(?). Ce trebuie sa fac? Sa-i maresc doza? sau poate ar avea nevoie iar de perfuzii(..cu ce?) Va multumesc mult daca puteti sa-mi dati un raspuns. Cu stima, Munteanu M.

Comentariile sunt dezactivate

* Comentariile ce conțin expresii licențioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau șterse. Mesajele trebuie sa facă referire la subiectul articolului.