Când este bine să videzi glandele perianale la câine?

Data : 21 Feb. 2012 | Autor: Ramona Samoilă

Obișnuiești să mergi cu câinele la veterinar ca să-i videze glandele perianale? Cât de necesară este această procedură? Poate fi inclusă în rutina de îngrijire a patrupedului sau glandele se curăță singure, în mod natural, intervenția medicului făcându-se doar în cazuri stricte? Medicul Sorin Spaller, de la cabinetul veterinar VET&VET, din Cluj-Napoca, răspunde la o serie de întrebări privind acest subiect controversat.

Ce sunt glandele perianale?

Glandele perianale sunt structuri localizate de-o parte și de alta a anusului, imediat sub piele, care secretă un fluid închis la culoare și cu un miros neplăcut. Acest fluid are în compoziție o substanță unică pentru fiecare câine în parte, reprezintă amprenta olfactivă a individului, este cartea de identitate a câinelui în relația cu alți câini, lucru transpus în gestul pe care îl fac doi câini când se întâlnesc: se miros sub coadă, exact în zona în care sunt situate aceste glande.

Când se curăță glandele perianale?

În mod normal, fiziologic, glandele perianale se videază singure de fiecare dată când câinele defecă datorită presiunii pe care materiile fecale o exercită asupra acestor glande în momentul defecării. Vidarea naturală a glandelor se poate produce instant, când câinele este supus unui stres (ex: este speriat) sau atunci când câinele se rostogolește în joacă sau se presează cu regiunea din jurul anusului de diferite obiecte.

Astfel, un câine poate trăi toată viața fără să i se videze glandele perianale periodic de către medic, această manoperă impunându-se doar în cazul în care se manifestă simptomele unei adenite perianale: câinele se târăște cu fundul de pământ, se linge excesiv în zona perianală, apare o inflamație în jurul anusului sau o stare de disconfort generală.

Când este necesară intervenția medicului veterinar?

Ca și procedură, vidarea glandelor perianale ar trebui efectuată doar în cazuri pe deplin justificate și aceasta trebuie executată de așa manieră încât câinele să nu resimtă nici o durere. Se recomandă, post vidare, tratamentul local și general, iar, în cazul în care apar recidive, eliminarea pe cale chirurgicală a glandelor.

Ce regim de viață trebuie să aibă câinele pentru a-și menține glandele sănătoase?

Pentru buna funcționare și excreția naturală a glandelor perianale, vă recomand plimbarea câinelui cel puțin o oră pe zi și alimentația bogată în fibre care va genera o presiune mai mare asupra glandelor perianale în momentul defecării.

Sorin Spaller este medic veterinar la cabinetul VET&VET, Cluj-Napoca, vicepreședintele chinotehnic al Asociației Chinologice Napoca, vicepreședintele Dobermann Club România și crescător al canisei de dobermann Rellaps.

Sursa foto

Comentarii

19 Feb. 2014 / Alina /
operatie de glande perianale
Mi-am operat cainele ciobanesc german de aceste glande de doua ori si nu reusim sa scapam de infectie, pentru ca de fapt asta este problema cea mare.I-am dat si antibiotice si nu reusim sa scapam de infectie.Ce este de facut?
24 Feb. 2012 / Claudiu /
Eu nu i le-am vidat
eu n-am vidat niciodata glandele perianale la cainele meu si are aproape 4 ani si nici n-a avut vreo problema cu asta. si eu cred ca daca i-ai facut asta o data trebuie s-o repeti :( am insa prieteni care merg cu cainii periodic la vidarea glandelor...
24 Feb. 2012 / Corina /
pe cine sa mai crezi?
Caniche-ului pe care l-am avut a trebuit sa i le videz toata viata, uneori era nevoie si dupa 2 luni de la ultima vidare, asa de mult lichid de-ala secreta! Asta cu toate ca facea cacutz de fiecare data cand ieseam afara (adica de 3 ori/zi!). Maidanezului adoptat nu i le-am vidat niciodata (de 10 ani adica) si nici nu e nevoie, ca nu se da cu "sania", asa cum facea caniche-ul. Iar la Sasha, daca treceau mai mult de 3 luni, doctorul scotea o gramada de fluid de-ala si chinuia bietul catel... In concluzie, eu cred ca daca s-a inceput vidarea, va trebui continuata. E cam ca epilatul cu lama. Ai facut-o o data, parul creste si mai repede, si mai des, si trebuie s-o faci tot timpul.
21 Feb. 2012 / Larisa /
de necrezut
Am mai auzit pareri de genul acesta, eu ma duc la un cabinet in Bucuresti si cainele meu e intepenit de durere la aceasta procedura, am crezut ca e obligatorie, cel putin asa mi s-a spus. Nu-l voi mai duce la aceasta procedura, multumim de sfaturi! Cum fac bani unii pe spatele animalutelor noastre dragi!

Comentariile sunt dezactivate

* Comentariile ce conțin expresii licențioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau șterse. Mesajele trebuie sa facă referire la subiectul articolului.