De ce scutură câinele din cap. Posibile boli la care să fii atent

Data : 09 Oct. 2012 | Autor: Ramona Samoilă

Orice mică înțepătură, gâdilat, iritație sau mâncărime poate fi suficientă pentru a determina un câine să-și scuture capul.

Atunci când scuturatul din cap persistă de cel puțin două-trei ori la 5-10 minute sau chiar mai des, ar putea fi un semnal că există o problemă auriculară, susține medicul veterinar Cristian Cristea, de la cabinetul Pet-Stuff Univers, din București.

În general, nu trebuie ignorat acest simptom major, ci este bine să te prezinți cu câinele la medicul veterinar pentru a depista orice fel de problemă din timp, adaugă Cristian Cristea, medicul care ne oferă mai multe informații despre posibilele afecțiuni care determină un câine să scuture persistent din cap.

Care sunt bolile care pot determina un câine să-și scuture capul?

Otita și/sau infecția urechii sunt des întâlnite la câini. Desigur, cauzele sunt diferite, și din acest motiv diagnosticul corect reprezintă o parte foarte importantă a tratamentului. De fapt, otita și infecția urechii sunt două afecțiuni diferite. Otita se referă la inflamația urechii, putând să apară din diferite motive, inclusiv alergii alimentare, alergii la purici etc.

Pe de altă parte, infecția urechii se referă la o infecție provocată fie de bacterii, fungi sau paraziți. Infecțiile auriculare pot duce cu ușurință la apariția otitei, sau, dimpotriva, pot fi reacții secundare ale otitei. Astfel, este frecventă situația în care la nivelul urechii unui câine se pot întâlni în același timp otita si infecția auriculară.

O altă cauză pentru care câinele scutură din cap poate fi hematomul auricular. În general, totul pornește de la o simplă infecție auriculară, ceea ce determină un scuturat puternic din cap, posibil ca animalul să se lovească de obiectele din jur ducând astfel la apariția hematomului.

Alte cauze ale scuturatului din cap pot fi traumatismele craniene, atacul cerebral sau sindromul vestibular.

Ce rase de câini sunt predispuse la afecțiuni ale urechii?

În general, sunt predispuși la afecțiuni auriculare câinii cu canal auricular anormal (Shar-Pei), cei care prezintă păr la nivelul urechii (terrier și pudeli), rase cu urechi lungi, căzute (Cocker Spaniel, Basset-Hound la care aerisirea conductului auditiv se face cu dificultate, pastrând în interior un mediu umed, favorabil proliferărilor bacteriene), precum și câinii care petrec foarte mult timp afară și care sun expuși la apă și corpi străini.

De asemenea, rasele predispuse la alergii prezintă și un risc crescut pentru infecții auriculare, așa cum este cazul câinilor din rasa Golden Retriever.

În perioada aceasta, când temperaturile sunt mai scăzute, pot apărea afecțiuni la nivelul urechilor cauzate de curent sau de frig?

Este bine de știut că toți câinii simt frigul la fel ca și noi. Puii de cățel și câinii în vârstă, care au dificultăți în reglarea temperaturii corporale, precum și cei cu blana scurtă, au nevoie de asemenea de atenție deosebită.

Ca afecțiune principală a cărei cauză să fie frigul sunt degerăturile, fiind afectate vârfurile urechilor, degetele, scrotul și coada. Zonele cu degerături sunt palide sau gri și reci la atingere. Pe măsură ce corpul se încălzește, țesuturile devin roșii, dureroase, culoarea neagră indicând moartea țesutului respectiv.

Este indicat ca în această perioadă câinele să fie ferit pe cât posibil de expuneri prelungite la frig, gheață, zăpadă.

Ce greșeli fac de regulă stăpânii ai căror câini au probleme cu urechile?

Putem împărți proprietarii în felul urmator:

*Cei care atunci când văd câinele scuturând din cap se prezintă la medicul veterinar. Acesta este cazul fericit.

*Cei care văd și decid să încerce să curețe urechea cu bețișoare de urechi. Acest lucru nu este recomandat deoarece acel bețișor se poate rupe sau poate rămâne vată în canalul auricular. În plus, cu aceste bețișoare nu se realizează o curățare eficientă și în profunzime, existând astfel posibilitatea ca afecțiunea să avanseze spre urechea medie sau interna.

*Cei care văd că există o problemă și totuși amână vizita la medicul veterinar. În această situație, indiferent despre ce afecțiune de la nivelul urechii vorbim, există riscuri de 90% ca ea să se agraveze, tratamentul fiind îndelungat, uneori ineficient sau radical.

Așadar, ca sfat general pentru proprietari, cel mai bun lucru pe care îl puteți face în situația în care observați scuturări dese din cap și/sau scărpinat persistent la nivelul capului sau urechii este să vă prezentați la medicul veterinar. Acesta se va asigura că animăluțul va primi tratamentul corespunzător cauzei determinante.

Paraziții, firele de iarbă, tumorile și alergiile alimentare pot cauza otită câinelui

OTITA EXTERNĂ

Factori primari care duc direct la apariția acesteia:

• paraziți
• corpi străini: fire de iarbă, cerumen întărit
• tumori: adenomul glandelor ceruminoase, polipi
• hipersensibilitate: alergii alimentare, dermatită de contact
• tulburări de cheratinizare, hipotiroidism, boli autoimune

Factori predispozanți:


• conformația urechii (canal auricular îngustat, păr excesiv, secreție abundentă de cerumen)
• macerarea canalului auricular din cauza tratamentelor îndelungate
• orice boală care afectează răspunsul normal la acțiunea patogenilor poate predispune canalul auricular la infecții oportuniste.

O altă serie de factori include:

• Bacterii și ciuperci care se cantonează la nivelul urechii odată ce au fost produse modificările patologice, îngreunând astfel vindecarea otitei.

Simptome: scărpinături la nivelul urechii sau urechilor în cazul în care sunt afectate ambele, precum și la nivelul capului, miros neplacut și/sau scurgeri din urechi, inflamarea și înroșirea urechilor, pierderea părului și eventual cruste în jurul urechilor care se pot extinde la nivelul capului și gâtului.

OTITA MEDIE  apare de regulă ca urmare a extinderii infecției de la nivelul canalului auricular extern sau din cauza perforării timpanului de către un corp străin. Această otită poate duce la apariția otitei interne producând pierderea echilibrului și a auzului.

Simptomele sunt asemănătoare cu ale otitei externe: scuturat din cap, câinele se poate freca cu urechea afectată de podea sau covor, înclinarea capului spre partea afectată. Urechea este durerosă, cu scurgeri, putând să apară inclusiv paralizia nervului facial din cauza traiectului său prin urechea medie.

OTITA INTERNĂ. Înclinarea capului spre partea afectată va fi mult mai pronunțată, câinele poate avea incoordonări generalizate care pot fi atât de severe încât pot crea probleme la ridicat și la mers. Rar pot apărea nistagmus (nr. stare patologică manifestată prin mișcări oscilatorii ritmice ale globilor oculari în toate direcțiile, din cauza contracțiilor mușchilor ochilor), meningită și eventual moarte.

                       
Sursă: Cristian Cristea, medic veterinar la cabinetul Pet-Stuff Univers, din București

Sursa foto

Dă LIKE la pagina de Facebook LumeAnimalelor.ro ca să citești mai multe articole despre câini și pisici

Comentarii

19 Dec. 2014 / Georgescu Ortensia /
Caine lup
lupoaica fiicei mele are varsta de 15 ani si de doua zile isi pierde echilibrul. Cade atunci cand incearca sa mearga, face pasi mari necontrolati, iar in urma cu doua saptamani am observat pierderi de sange atunci cand urina( desi a fost castrata), deci nu oputea fi in calduri. Am observat ca nu aude si cred ca nici nu mai vede bine. As dori niste sfaturi profesionale. Va multumesc..

Comentariile sunt dezactivate

* Comentariile ce conțin expresii licențioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau șterse. Mesajele trebuie sa facă referire la subiectul articolului.