Care sunt simptomele depresiei la pisici și cum poate fi tratată

Data : 22 Apr. 2013 | Autor: Andrei Munteanu

Nu doar oamenii pot suferi de depresie, ci și pisicile. De exemplu, acest lucru este posibil dacă le schimbi căminul, dacă te joci din ce în ce mai puțin timp cu ele sau dacă le lași pentru mult timp singure acasă. Specialiștii în comportament felin studiază depresia din 1990 încoace și au observat că pisicile tind să devină triste după ce copiază comportamentul stăpânilor care sunt stresați, petrec prea puțin timp pe acasă sau nu mai au momente de relaxare.

Mai mult, și aducerea acasă a unui bebeluș și existența unui spațiu limitat de joacă pot fi sursele unei depresii la pisici, scrie Mother Nature Network.

Simptomele depresiei la pisici

Primul semn că ceva nu este în regulă cu pisica ta este atunci când refuză să mănânce pentru mai mult de o zi. Dacă ajunge să nu se atingă de o specialitate pe care în mod normal o „devora” în câteva secunde, atunci este indicat să o vadă medicul veterinar.

Alte simptome specifice depresiei sunt:

• Nu are chef să se joace;
• Nu dorește să fie mângâiată sau periată;
• Are schimbări de personalitate;
• Devine agresivă;
• Doarme mult mai mult decât o făcea în mod normal;
• Se ascunde toată ziua în locuri izolate și stă prea puțin în spații deschise.

Este bine de știut că simptomele de mai sus pot sta și la baza altor afecțiuni care necesită consultarea unui specialist pentru evitarea oricărui risc. De aceea, nu trebuie ignorate!

Cum se tratează depresia la pisici

Pur și simplu dacă acorzi mai multă atenție pisicii tale, vei observa că starea ei de spirit se va îmbunătăți. Nu trebuie să o forțezi să se joace cu tine, dar este bine să faci din joacă o rutină pentru a-i umple programul. Încearcă să confecționezi sau să cumperi noi jucării pentru pisica ta și petrece alături de ea cel puțin 30 de minute zilnic.

Când afară este înnorat, oferă-i mai multă lumină pisicii tale. Poți lăsa o lampă aprinsă chiar și pe timpul zilei sau să tragi draperiile la maximum. Mai mult, încearcă să-i diversifici dieta, dar atenție să nu o îngrași!

Dacă vezi că pisica ta rămâne posomorâtă, trebuie să ajungi cu ea la medicul veterinar. Când o consultă, să-i aduci în vedere și posibilitatea depresiei. Veterinarul poate să-ți recomande noi tehnici pentru a-i schimba comportamentul sau poate să-i prescrie un tratament medicamentos.

Citește și: Care este personalitatea pisicii tale?

Sursa foto 

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește LumeAnimalelor.ro pe Facebook

Comentarii

Comentariile sunt dezactivate

* Comentariile ce conțin expresii licențioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau șterse. Mesajele trebuie sa facă referire la subiectul articolului.