Sărbătorile pot stresa câinii și pisicile. Vezi ce probleme pot apărea și ce soluții ai!

Data : 11 Dec. 2012 | Autor: Andrei Munteanu

Sărbătorile de iarnă pot fi stresante pentru animalele de companie. Agitația din casă, aromele diverse din bucătărie, bradul din sufragerie, musafirii, colindătorii și focurile de artificii din noaptea de anul nou pot deruta orice câine sau pisică, ducând la schimbări de comportament mai puțin dorite. Specialiștii citați de Petside.com au identificat câteva astfel de probleme și oferă soluții ușor de urmat și cu efect dacă sunt aplicate corect.

Câinele sare pe toți musafirii

SOLUȚIA: Dacă ai un câine care dorește să-ți întâmpine toți invitații sărind pe ei, iar acest lucru îi deranjează, iată ce ai de făcut. Roagă-i să se întoarcă cu spatele la animal și să nu-i ofere nici o atenție sau să-l salute până când nu se calmează, recomandă Shelby Semel, dresor din New York. O altă metodă este să ții câinele în lesă până când sosesc toți prietenii tăi și se fac comozi.

Câinele nu poate rezista fără să cerșească de mâncare

SOLUȚIA: În perioada sărbătorilor, masa va fi plină cu multe bunătăți, dar care pot fi nesănătoase pentru câinele tău. Chiar și așa, el va insista să cerșească la masă până va obține o „recompensă”. Andrea Arden, expert în comportament canin, susține că mai bine previi o astfel de situație, distrăgându-i animalului atenția. „Dacă animăluțul tău se va juca fericit, el nu va mai avea tendința să cerșească. Eventual alege o jucărie în care poți introduce câteva bobițe de mâncare și oferă-i-o în același timp în care luați cina”, recomandă Arden.

Dacă nu ai succes cu varianta asta, poți să-ți muți câinele pe timpul mesei într-o altă cameră, unde este liniște și se poate odihni. Pe de altă parte, poți să-ți rogi prietenii să nu cedeze și să nu încurajeze comportamentul lui prin a-i oferi ceva din farfurie.

Câinele latră încontinuu la colindători și este speriat de prea mulți oameni în casă

SOLUȚIA: Prezența mai multor persoane în casă poate să sperie un câine, la fel și o pisică. În timp ce pisica se ascunde sub canapea, câinele poate să latre la ei. Pentru a evita astfel de situații, Andrea Arden consideră că cel mai bine este să duci animalul într-o cameră liniștită, cât timp primești conlindători, sau chiar la un prieten, dacă vizitele musafirilor se prelungesc.

Totuși, nu uita că și pe perioada sărbătorilor animalul tău are nevoie de atenție. În clipele libere, joacă-te cu el, hrănește-l și răsfață-l ca să nu devină apoi gelos pe „intrușii” invitați de tine.

Câinele urinează pe bradul de Crăciun

SOLUȚIA: Dacă animalul tău obișnuiește să marcheze orice copac când iese afară, există riscul să facă același lucru și cu bradul. În acest caz, cumpără un brad artificial, iar astfel acționezi și ecologic. Odată adus bradul în casă, pune-l lângă câine, lasă-l să-l miroasă ca să vadă că nu este natural. „Acest lucru îl va ajuta pe animal să se simtă confortabil lângă brad, scăzând riscul de a-l mai marca”, spune Arden.

Pisica se urcă în brad și se joacă cu decorațiunile

SOLUȚIA: Un brad frumos împodobit cu ornamente strălucitoare nu poate fi ratat de o pisică fără să-l exploateze. Pe lângă stricăciunile pe care ți le poate face, pisica se poate răni dacă va înghiți fragmente din decorațiuni, globuri sau beteală. Specialistul citat de petside.com recomandă ca la baza bradului să pui coji de portocale sau de alte citrice, deoarece parfumul lor nu este agreat de felină. Mai mult, când nu ești acasă, asigură-te că pisica nu se află în camera unde este amplasat bradul.

Cum să împodobești bradul de Crăciun, astfel încât să nu fie o tentație pentru pisica ta

1. Fixează-ți bradul într-un suport de calitate care să te asigure că nu poate fi dat jos cu ușurință.

2. Alege un loc sigur pentru brad. De preferat este să-l plasezi undeva unde este mult spațiu liber, astfel încât pisica să nu poată ajunge la el dacă se urcă pe vreun obiect de mobilier.

3. Nu decora din prima bradul. Lasă-ți pisica să-l descopere. Eventual, folosește un spray cu apă de fiecare dată când vrei să-ți oprești pisica să se urce în brad.

4. Distrage-i atenția pisicii de la brad, prin plasarea de jucării în aceași cameră.

5. Nu folosi ornamente din sticlă sau care pot fi tentante pentru pisică. Poți alege decorațiuni handmade din hârtie, plastic sau material textil care pot fi la fel de frumoase precum globurile strălucitoare.

6. Pune cele mai multe decorațiuni în partea de sus a bradului. Evită să ai la bază prea multe ornamente care pot fi în vizorul pisicii.

7. Fii atent să nu lași neizolate cablurile de la instalația de brad și să nu le plasezi în drumul pisicii. Prinde-le de perete sau acoperă-le cu bandă adezivă.
                                                                                                                                                 Sursa: WikiHow.com

Sursa foto 1, 2

Dă LIKE la pagina de Facebook LumeAnimalelor.ro ca să citești mai multe articole despre câini și pisici     

Comentarii

Comentariile sunt dezactivate

* Comentariile ce conțin expresii licențioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau șterse. Mesajele trebuie sa facă referire la subiectul articolului.