Slow, câinele care a fost la un pas de finala Românii au Talent

Data : 24 Mai 2012 | Autor: Andrei Munteanu

Slow este un ciobănesc belgian Malinois energic și devotat stăpânului său. Acest lucru s-a văzut în primul rând la semifinala cu numărul 4 de la Românii au Talent, unde a făcut spectacol alături de Ciprian Cordoș, persoana care l-a învățat tot ce știe și care îi este cel mai bun prieten. Publicul i-a votat, acordându-le locul al treilea, dar în urma deciziei juriului n-au ajuns în finală. Chiar și așa, cei doi rămân cu aprecierile primite și continuă să fie prezenți la competiții, examene sau demonstrații de dresaj.

Ciprian Cordoș vorbește într-un interviu acordat publicației online LumeAnimalelor.ro despre relația sa cu Slow, despre experiența la show-ul de la Pro TV și cum și-a dezvoltat pasiunea pentru dresaj. 

Cum a ajuns Slow în viața ta?

Pe Slow, cel mai bun prieten al meu, l-am primit cadou de ziua mea, când împlineam 28 de ani. Este cel mai frumos cadou din toată viața mea. Acum, Slow are 4 ani, este un câine deosebit, devotat și neobosit pentru stăpânul lui. El este deja foarte cunoscut în România și are mulți fani în toată țara. Îi mulțumesc pentru că este lângă mine în fiecare zi, cu bune și rele, mă ia așa cum sunt și este singurul care nu vrea să mă schimbe într-un fel sau altul. Datorită lui am ajuns să-mi împlinesc un vis, respectiv să participăm împreună la Campionatul Mondial de Dresaj în 2010, din Germania. Este un câine extrem de energic, agil, vrea să fie tot timpul alături de mine, iar atunci când e cu mine am impresia că nu mai are nevoie de nimic altceva. Nu m-a dezamăgit niciodată, mă bazez pe el când trebuie să participăm la competiții, examene sau demonstrații de dresaj, ne susținem reciproc și îmi place să cred că formăm echipa perfectă.

Care este programul lui Slow într-o zi obișnuită?

Slow este un sportiv, având un program foarte strict de lucru. Pentru a ajunge la acest nivel de performanță, muncim foarte mult împreună.

O zi din viața lui arată cam așa: dimineața ieșim la plimbare circa 15-20 minute, apoi ne îndreptam spre terenul școlii de dresaj Dogmaster, unde se desfășoară toate ședințele lui de pregătire pentru demonstrații, examene și competiții. Un antrenament durează aproximativ 20 minute și sunt zile când facem 2-3 antrenamente, numărul lor variind în funcție de cât de solicitante sunt exercițiile pe care le repetăm în ziua respectivă. Momentele de relaxare sunt pauzele dintre ședințele de pregătire. Atunci e liber pe teren alături de semenii lui sau ne jucăm doar noi doi. Seara ajungem acasă, urmează momentul nostru de alint, îi servesc cina la oră fixă și apoi doarme dus până dimineața.

Mai sunt și zile când îl duc la înot, deoarece îi face mare plăcere să stea în apă și să înoate. Totodată, înotul îi dezvoltă musculatura și îi menține rezistența fizică. 

Dorința lui de lucru este foarte mare, fapt care îl solicită mult, atât fizic, cât și psihic. Acesta este un motiv în plus pentru care îi dau vitamine regulat, în vederea păstrării tonicității.

De unde pasiunea ta pentru câini?

Mărturisesc că am crescut și am interacționat, de mic copil, cu animalele din gospodărie, câini, pisici, porumbei, cai. Petreceam mult timp urmărind comportamentul lor și eram pur și simplu fascinat să descifrez limbajul lor. Cu toate insistențele mele, părinții nu au adoptat ideea de a ține animale în casă, dar la vârsta de 16 ani am avut marea bucurie și sansa de a mă ocupa personal de 15 câini dintr-o canisă din Cluj. Câinii trebuiau hrăniti, curățați, scoși la plimbare, prezentați în expoziții de frumusețe, toate acestea petrecându-se dupa ce ieșeam de la școală, în fiecare zi. Câștigam și bani, dar ceea ce mă motiva mai mult era faptul că aveam ocazia să cunosc mai îndeaproape comportamentul câinilor, să savurez fiecare clipă petrecută alături de ei. Aici am petrecut trei ani, după care canisa respectivă s-a desființat, iar la 19 ani m-am hotărât să postez un anunț de dresaj canin într-unul din ziarele locale. Așa a început totul.

 Am căutat în anticariat cărți de specialitate și mi-am dat seama că am procedat asemănător cu ceea ce scria în ele. A fost momentul în care am căpătat mare încredere în mine și m-am hotărât să-mi continui drumul pe această cale, mai ales că realmente simțeam că acesta este drumul meu în viață. Am terminat liceul și părinții doreau să mă angajez, să am o meserie de viitor, ceea ce-și doresc toți părinții pentru copiii lor. Nu mi-am dorit să fac altceva, așa că tot timpul meu liber era dedicat dragilor mei patrupezi. Sunt pasionat de câini și de personalitatea lor, descopăr și învăț lucruri noi în fiecare zi.
Când văd atâția oameni în jurul meu care se duc cu groază la servicii, pentru că nu le place ceea ce fac, mă simt onorat și norocos că lucrez din pasiune și din plăcere. O nouă zi înseamnă o altă provocare pentru mine și mă declar un om fericit că fac ceea ce am visat mereu”.

Toate tehnicile de dresaj le-ai învățat de unul singur?

La început, am fost autodidact, dar mi-am dorit mai mult decât atât și să evoluez în domeniu. În acel moment, l-am contactat pe domnul Călin Ciora din Cluj-Napoca care avea mulți ani de experiență în domeniul dresajului canin și era deja un personaj consacrat. El m-a învățat tainele acestei meserii și mi-a deschis porțile către dresajul de performanță și vreau să-i mulțumesc pe această cale. În anul 2004, am participat la primul examen de dresaj pe care l-am absolvit cu brio. Din anul 2005, sunt membru fondator al Clubului de Dresaj Canin (CDC), dețin atestat de instructor de specialitate IPO, atestat atentator (om de atac) IPO, atestat atentator mondioring, și sunt instructor atestat IPO recunoscut de Asociația Chinologică Română.

Ce sfaturi ai pentru persoanele care doresc să-și dreseze câinii?

Înainte de a achiziționa un câine, trebuie să fie informați dacă rasa respectivă se potrivește cu ceea ce pot ei să îi ofere ca și spațiu, timp de joacă, plimbare și întreținere. Dacă această problemă este rezolvată, următorul pas este vizita la un cabinet veterinar, iar apoi să ia legătura cu un instructor atestat în domeniul dresajului. Acest instructor va putea să dea sfaturi foarte utile pentru fixarea unor reguli de bază în creșterea, socializarea și disciplina de bază a puiului.

Cum a fost experiența de la Românii au Talent?

Mă bucur că am avut ocazia să prezint împreună cu Slow cel mai frumos număr de dresaj al nostru. Din momentul în care am început pregătirile pentru Românii au Talent, am avut emoții pentru ce va urma. Au fost zile grele de pregătire, extrem de obositoare, mai ales pentru Slow, fiind foarte solicitat și fără nici o zi de pauză, timp de 4 săptămâni.

Emoțiile mari au apărut vineri, înaintea semifinalei. Trebuia să apărem în fața unui public numeros, a telespectatorilor, a camerelor de filmat și, nu în ultimul rând, în fața celor trei jurați. Nu a fost ușor pentru noi, mai ales că momentul nostru depindea în mare măsură de Slow, dar totul e bine când se termină cu bine. Numărul a fost unul inedit și ne bucurăm că am fost parte din această emisiune minunată și am cunoscut oameni atât de speciali.

Ați fost la un pas de Marea Finală. Publicul v-a votat, dar juriul a ales. Ce crezi că v-a lipsit?

Fără falsă modestie, nu cred ca ne-a lipsit nimic, deoarece după voturile marelui public am fost pe locul al treilea în clasamentul semifinalei. Alegerea juriului a coincis cu ceea ce doreau ei să vadă mai departe în finala emisiunii și nu cu votul publicului telespectator.

În Marea Britanie, câștigătorii de la Britanicii au Talent de anul acesta au fost Pudsey și Ashleigh, un câine și stăpâna lui. Cum apreciezi prestația lor?

Am vizionat numărul lor de dresaj, iar părerea mea este că a fost un moment deosebit și am observat o foarte bună sincronizare a acestei perechi. Ca și iubitor de câini, sunt încântat că există certitudinea de a cuceri o țară întreagă cu un număr de dresaj canin. În Anglia, da, în România, în schimb, nu prea cred să se întâmple vreodată acest lucru, dar putem spera însă într-o minune.

Care este palmaresul lui Slow?

• În septembrie 2009, ca o recunoaștere a activității depuse până în acel moment și datorită nivelului de pregătire la care ajunsesem cu Slow, „pentru popularizarea sportului canin și în planul activității de dresaj”, Asociația Chinologică Română a decis să ne acorde Diploma de Onoare și Medalia de Aur.
• În martie 2010, Slow a obținut locul al doilea la Cupa Mureș, BH (Begleithund – câine de companie).
• La Campionatul Mondial FMBB (Mondioring) din Germania care s-a ținut în mai 2010, am terminat pe locul 11.
• Examen Mondioring – locul al patrulea, București, februarie 2011 .
• Examen IPO (faza B disciplina) Cupa Mureș – locul I, Târgu-Mureș, martie 2011,
• În acest an, în urma unui examen de selecție, ne-am calificat pe locul I pentru a participa la Campionatul Mondial de Mondioring FMBB, din Roma (Italia), în primul weekend al lunii mai. Însă, participarea la Românii au Talent nu ne-a permis să ne pregătim și pentru această competiție.
• În acest moment, ne pregătim pentru nivelul al doilea al examenului Mondioring.

Iată prestația celor doi de la Românii au Talent:

Sursa foto

Citește și: Povestea de succes a Vandei, cățelușa de la Românii au Talent

Dă LIKE la pagina de Facebook LumeAnimalelor.ro ca să citești cele mai noi informații despre câini și pisici

Comentarii

Comentariile sunt dezactivate

* Comentariile ce conțin expresii licențioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau șterse. Mesajele trebuie sa facă referire la subiectul articolului.