Un bichon a fost mușcat de un husky. De ce e bine să țineți câinii în lesă

Data : 25 Apr. 2013 | Autor: Roxy Bichonica

Un bichon (foto) a fost mușcat de un husky săptămâna aceasta, într-un parc din Timișoara. Câinele de talie mică era ținut în lesă și își vedea de treaba lui în liniște pe iarbă, cel de talie mare umbla liber, sub privirea detașată a stâpânei. Din fericire, bichonul, pe nume Grasu, s-a ales „doar” cu o sperietură din cauza căreia nu a mai mâncat toată seara și nici în dimineața următoare, preferând să se retragă într-un colț de cameră. Rămâne de văzut dacă va mai avea încredere în câinii de talie mare sau dacă își va băga coada între picioare de fiecare dată când va vedea unul.

Stăpâna câinelui agresiv n-a înțeles unde a greșit după acest incident, insistând că huskyul ei nu a mai mușcat niciodată pe cineva și că nu este un câine periculos. “Noi stăteam pe iarbă și Grasu' era cu hamul și cu lesa puse. Îl ținea prietenul meu. Și a venit câinele ăla direct să-l muște. Eu urlam de m-a auzit toată strada și îi tot spuneam să meargă să-și ia câinele. Ea o ținea că nu e agresiv. Dar câinele ei a sărit la gâtul lui Grasu'. Câinele meu a traversat strada de frică și prietenul meu a oprit mașinile să nu îl calce. Grasu' a fugit direct în fața blocului unde stăm...și stăm destul de departe”, a povestit Andreea pe Facebook.

Reacțiile la postarea Andreei au început să apară imediat. „Și eu am avut un havanez care a fost atacat de un rottweiler fără botniță și liber, care era antrenat pentru lupte. A scăpat cățelul, dar vreo 3 zile tot a plâns de durere din cauza mușcăturii”, a scris Georgiana.

Mariana, stăpâna unui alt bichon, a comentat și ea: “Și noi avem problema asta prin parc și ne ferim cât putem. Mai bine să ne creadă sălbatici, decât să pățim ceva”.

Stăpâna unui alt bichon, Puffy, și-a scris și ea povestea: “La mine și la Puffy a sărit un rottweiler, care cică nu e agresiv, plimbat de doi pensionari. Ne-am speriat și noi. Noroc cu un tip care a fost pe fază și a aruncat cu apă pe rottweiler. Bineînțeles că am chemat instant poliția. Am depus plângere și au fost amendați. NU ai voie cu câini de genul acesta fără botniță și lesă. Și gata”.

"Nu a mai mușcat niciodată până acum!"

În urmă cu mai bine de trei ani, pățeam și eu același lucru, tot în parc. Mă tăvăleam lipsită de griji pe iarbă, când mă trezesc cu un bull terrier lângâ mine. Speriată, încep să latru la el, iar el mă înșfacă de ceafă și mă flutură prin iarbă. Câteva secunde a durat altercația, suficient cât să rămân cu traume psihice și acum. Previzibil, stăpânul câinelui a zis că bull terrierul lui nu a mai mușcat niciodată un alt câine.

Vara trecută înotam liniștită pe marginea unui lac, când începe să mă tachineze de pe mal un pitbull mai mic de 1 an. Stăpâna lui făcea conversație pe bancă cu doi băieți și, când mami i-a spus să-și cheme câinele, ea i-a răspuns senină că nu mușcă. În mai puțin de un minut, câinele a sărit PE mine în apă. Fiind probabil la prima baie, s-a speriat de impactul cu apa și a început să dea din labe disperat să iasă de acolo.

Azi-dimineață în parc, o femeie își striga în neștire câinele lăsat liber, mascul necastrat și needucat, care se ținea după coada mea, deși dădeam semne clare că nu vreau să ne jucăm și că mă deranjează. Ne-am îndepărtat de ei, dar glasul femeii care își tot striga câinele neascultător se auzea în continuare.

Sunt foarte puține plimbările în parc când nu mă sperie vreun câine de talie mare lăsat liber. Majoritatea sunt masculi necastrați și insist pe faptul că sunt necastrați, pentru că și de aia sunt așa bezmetici, când urlă hormonii în ei, dar nimeni nu se gândește să-i castreze.

Stăpânii lor preferă să-i lase așa, liberi, dornici de coțăială, ușor agresivi și mereu gata să streseze cățelușele pe care le întâlnesc, indiferent dacă ele sunt sterilizate, ca mine, sau nu. Asta se cheamă hărțuire sexuală!

Dresorul Cesar Millan explică pe site-ul lui: “Pentru câini, joaca înseamnă mai ales să-și arate dominarea față de un alt câine, o jucărie sau o persoană. Sterilizarea sau castrarea câinilor poate ajuta la reducerea câtorva din aceste impulsuri, făcându-i mai ascultători. Puteți lua în calcul această variantă dacă animalul vostru a arătat în trecut multe semne de agresivitate față de oameni sau animale”.

Puțini înțeleg că e mai bine ca un câine de talie mică, de 3-4-5 kilograme, să nu se joace cu unul de talie mare, de 20-60 de kilograme. Oscioarele firave ale câinilor de talie mică pot fi strivite cu ușurință de un câine de talie mare care pur și simplu se aruncă în viteză cu toată greutatea lui. O doamnă care se plimba odată în parc cu un labrador ce părea curios să mă cunoască i-a spus în timp ce-l ținea de lesă: „Cum să te las să te duci la el, nu vezi cât e de mic și cât de mare ești tu?”.

Înainte să vă lăsați câinele să se ducă spre un altul, cereți acordul stăpânului

E bine de știut iarăși că nu e obligatoriu ca toți câinii să se împrietenească din prima, așa cum mulți stăpâni visează. Probabilitatea ca ei să se certe e destul de mare. Înainte să vă lăsați câinele să se ducă spre un altul, vorbiți cu stăpânul lui și cereți-i acordul. Poate câinele lui este agresiv sau poate că este anxios.

Carline, prietenă cu Andreea, stăpâna bichonului Grasu', povestește: „Eu am câine mare și, când îl plimb, îl scot cu lesa și nu îl las cu câinii mici, să nu îi rănească din greșeală, nu că ar fi agresiv. Gândește-te ce ar ieși dacă al meu, de 60 kg, ar ridica lăbuța din joacă…”.

Nu toți câinii de talie mare sunt agresivi. Am întâlnit labradori, golden retrieveri, ciobănești germani și alte tipuri de ciobănesc foarte educați și care nu ieșeau din cuvântul stăpânilor, chiar dacă erau liberi, fără lesă. Aveți un câine care nu vă ascultă imediat ce l-ați chemat? Puneți-l în lesă și mergeți cu el la un dresor dacă vreți să vă plimbați cu el liber. Asta e valabil inclusiv pentru stăpânii de câini de talie mică, pentru că sunt și mulți astfel de căței care se cred mai curajoși decât e cazul și sar să se bată cu câini mai mari, fără să fi fost provocați.

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește LumeAnimalelor.ro pe Facebook

Comentarii

28 Ian. 2015 / Sandra /
!!!
Si eu am un bichon maltez iar acum vreo 2 luni a fost atacat de un cane corso cat mine de mare. Am inceput sa l lovesc cu pumni si picioare dar nimic...imi luase bichonul si pleca cu el in gura...noroc ca s-au bagat 3 barbati si l-au gonit. Cainele este al unor proprietari de spalatorie auto si cand lasa poarta deschisa (mai mereu) iese cainele pe strada. Oameni inconstienti!
14 Iul. 2013 / Andrei /
eh nah
Am 2 huski, 1 rebel, 1 ascultator. Chiar daca nu au muscat pe nimeni pana acum, nu ii las liberi daca sunt alti caini, am patit sa imi fuga rebelu dupa un maidanez vre-o 7 strazi, si uite asa am slabit 3 kilograme.
25 Apr. 2013 / ioana c /
peke muscat de huskie
buna , si catelul meu pekiniz a fost muscat de un huskie acum 2 luni , este al vecinulor si este liber i gradina seara datorita gardului mic a sarit si la muscat pe peke al meu in partea de jos a guri, urgenta la vet am facut lau cusut i gura ia rupt 3 dintisori in fata si multumim lui Dumnezeu nu ia rupt osul guri.. este bine acum si as vrea sa atentionez lumea nu aveti incredere in huskie cu catei dumneavoastrea ,huskie urasc alti caini...
25 Apr. 2013 / roxy /
Help!
Buna, am si eu un bichon maltaise care nu-i este frica de nimica, este foarte curios si nu in ultimul rand un mare dominator. Dupa o iarna asa lunga mi se pare ca devenit mai agresiv pt ca nu mai mergeam cu el prin parc decat pe strada unde locuim. Acum de cand a venit vremea buna am iesit prin parc, am iesit sa socializam. Cu catelusele nu are treaba, adica ii sunt dragi s`ar juca doar ca majoritatea sunt fricoase. In rest cu baieti are treaba chiar si cu bichoni sare sa-i muste daca nu-l lasa sa-i domine. In parc se joaca cu toti rottweiler, in schimb nu-i plac labradori si goldenii. Aaaa si sa nu uit e foarte atent la tot ce misca si face galagie....pe strada unde locuim ma pot plimba fara lesa insa daca trece un caine vagabond se ia sa-l fugareasca sau daca trece cineva pe bicicleta sau role sare sa-i traga de pantaloni... imi puteti da un sfat ce as putea face? Il tin in lesa si ii explic ca nu-i voie si incerc sa-i atrag atentia cu alte lucruri,dar nu se lasa.

Comentariile sunt dezactivate

* Comentariile ce conțin expresii licențioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau șterse. Mesajele trebuie sa facă referire la subiectul articolului.